Farmíto Magazín

Vinařství Cibulka: Z hotelu na vinici

22. 11. 2023 | Inspirativní příběhy
Rodina Cibulkových na svém vinohradě
Rodina Cibulkových se se svým bio vinařstvím stará o 32 hektarů vinic v Mikulovské podoblasti. Hospodaří tu v organickém režimu už 18 let. Původně sem přišli ze severní Moravy. Zamilovali se ovšem do místní krajiny, které s láskou říkají česká provence. Nyní se o vinice společně starají už dvě generace.

Průkopníci změny

Cibulkovi byli jedni z prvních u nás, kdo se rozhodl jít cestou bio vinaření. Věnují se mu od roku 2005 už 18 let. Začátky byly náročné. 

„Vinohradník, stejně jako každý zemědělec, má jenom omezené množství pokusů, z nichž se může poučit. Jednak proto, že má jenom jeden pokus na každý rok, ale také z toho důvodu, že každá chyba je drahá. A velké bádání si může dovolit málokdo. Nebylo koho se zeptat, s kým se poradit. Všechno jsme se museli naučit sami – metodou pokus omyl. Taky nás to kromě úsilí často stálo i část úrody.” 

A tak se v počátcích rodina inspirovala a učila převážně ze zahraničí, kde už tenkrát bylo dostupných více zdrojů a tento způsob pěstování je celkově běžnější.

Dnes už mají Cibulkovi bohaté zkušenosti, spoustu toho vyzkoušeli – ačkoliv ani po tolika letech nemohou říct, že by pěstování vína v organickém režimu byla procházka růžovým sadem.

„Naše cesta je náročnější, dražší a více riziková, ale je to to, čemu věříme. Nikdo nechce žít v nezdravém životním prostředí, jíst nezdravé potraviny a být v krajině, která skomírá. Je to podle nás klíčové pro narovnání rovnováhy v přírodě.“
 
vinice-dron-64ac13c95e7dc
Přečtěte si také:
Jaké jsou druhy zemědělských pozemků?

Bio vinaření je hodně ruční práce

Jaký je rozdíl mezi pěstováním vína v konvenčním a v organickém režimu? Je to stejné jako u jiných zemědělských aktivit. 

Cibulkovi víno pěstují šetrněji, bez zásahu chemie, nepoužívají průmyslové chemické postřiky ani hnojiva. Hnojí pouze kravským nebo chlévským hnojem. Proti škůdcům se brání bohatou biodiverzitou, zaváděním meziplodin mezi víno samotné, a pokud je potřeba lokálně vinnou révu proti škůdcům „postříkat“, volí biologické varianty. Ty vybízejí rostlinu k reakci a obraně. Plevely odstraňují ručně. 

„Naše vinice působí jako zahrádka. Jsou tu různé byliny a květiny, najdete tu spoustu druhů hmyzu, motýly a další opylovače. Je to živá krajina.“ 

Zatravněné meziřadí a meziplodiny chrání nejen vinnou révu proti škůdcům, ale také účinně zabraňuje erozi půdy. A pokud člověk vyjde na vinici, cítí se tam dobře, což je podle Cibulkových také důležité.

Podle Cibulkových je bio hospodaření klíčové pro narovnání rovnováhy v přírodě: zvyšuje biodiverzitu, zadržuje vodu v krajině, a zpomaluje globální oteplování. Půda je živá a zadržuje o 44 % více CO2, než konvenčně obdělávaná půda. 

„Ačkoli je cesta organického pěstování dřina, to, že lidem naše víno chutná, je motivace pokračovat do budoucna. Rozhodně bychom do bio pěstování šli znovu, žádná jiná rozumná alternativa dle nás není.“
Michaela a Valerie Cibulkovi na vinici
Práce na vinicích Cibulkových
 

„Pivo vaří člověk a víno dělá bůh“

Rodina se ve svém přístupu k pěstování řídí výrokem připisovaným Martinu Lutherovi. 

„Zásadní podíl na výrobě vína má příroda sama. My jsme jakýsi mediátor přírody.“ 

Cibulkovi se snaží poskytovat nejlepší podmínky a vstupy přirozeného procesu tak, aby nabídli co nejvyšší kvalitu.

 „Nejzdravější a nejzralejší hrozny zpracováváme co nejšetrněji, v co nejčistším prostředí a za co nejmenšího zásahu ze strany vinaře.“ 
Petr Cibulka při práci na vinici

 

Francie na Moravě

Cibulkovi se zaměřují na červená vína, což není v oblasti Pálavy typické. To vyžaduje i speciální přístup k samotnému pěstování révy a dále ke zpracování vína. Pěstují po burgundském vzoru na velmi úzkých sponách, což nutí révu, aby si konkurovala, a tak se její kořenový systém zakořeňuje hloub v půdě. Nejenže tak má lepší přístup k minerálním látkám a organické složce, která je v půdě zastoupená v nižších vrstvách, je ale také méně náchylná k poškození při vodní nebo větrné erozi. Nejkvalitnější vína sbírají Cibulkovi ručně – na vinohradu dělají trojnásobné redukce, zelený předsběr a dle potřeby půlí i hrozny. Věří tomu, že z každého doušku jejich vína je péče cítit. 

Vzor pro zpracování a výrobu vín si vzali především ve Francii. Sekty vyrábějí klasickou šampaňskou metodou, nechávají je ale kvasit speciální metodou v dřevěných barikových sudech. Vína nechávají dozrávat ve sklepě letohrádku Port Insel, který rodina zakoupila ve zbídačeném stavu, svépomocí zvelebila a udělala z něj srdce svých vinohradů. Jejich víno je nejprodávanějším biovínem u nás. 

Rodina se ale nevěnuje jen pěstování révy. 

„Bio hospodaření je o vztahu ke krajině, na které nám záleží.“ 

Kromě vinic mají kolem letohrádku Port Insel opylovací zahradu a louky. Na nich jsou umístěné včelí úly, které jsou nezbytné pro zdraví krajiny. Ačkoli je to někdy náročné, svou cestu by rodina neměnila.

Letohrádek Portz Insel
Víno Cibulka

Za vinařstvím stojí dvě generace rodiny Cibulkových. Od roku 2005 hospodaří v organickém režimu Mikulovské pooblasti na 32 ha v úzkém sponu 1,3 m x 0,7 m po burgundském vzoru. 

Jejich vína jsou nejprodávanějšími biovíny z české produkce.

https://www.vinocibulka.cz/
Včelař Augustin Uváčik: VČELÁM DÍK!
Přečtěte si také:
Včelař Augustin Uváčik: VČELÁM DÍK! Včely pomáhají krajině žít

Napište nám

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu se Zásadami pro zpracování a ochranu osobních údajů, v nichž naleznete také potřebné podrobnosti o vašich právech souvisejících se zpracováním vašich osobních údajů.